Przysmaki karaibskiej kuchni!

Kuchnia karaibska to bardzo kolorowa, wesoła i egzotyczna kuchnia. Jest to połączenie kuchni indyjskiej, europejskiej, afrykańskiej, arabskiej oraz chińskiej. Jest to gama różnorodnych, bardzo ciekawych i dobrych smaków.

            Poniżej znajdziesz kilka przydatnych opisów najbardziej znanych potraw, które występują na Karaibach:

  1. Crabe farci – jest to cienki chlebek nafaszerowany krabem oraz warzywami.
  2. Accras – wyglądem przypominają polskie szczecińskie paszteciki, są przygotowywane na głębokim oleju, z dodatkiem ryb, warzyw i krewetek
  3. Nadziewane farszem z kraba avocado
  4. Colombo, czyli połączenie kurczaka, wieprzowiny czy też jagnięciny z mieszanką miejscowych przypraw
  5. Boudin creole – rodzaj małych kiełbasek z dodatkiem ostrych papryczek
  6. Coco poulet – kawałki grillowanego kurczaka w kokosie, serwowany z sałatką i ryżem
  7. Poulet Au citron – czyli po prostu kurczak w sosie cytrynowym

Jak widać powyżej większość karaibskich potraw zawiera w sobie kraba, ale często spotykane jest także grillowane mięso, a przede wszystkim ryby. Na deser jada się tutaj zazwyczaj świeże owoce lub lody.

Dużym zainteresowaniem na Karaibach cieszy się sos „chien” zrobiony na bazie oliwy i mieszanki lokalnych papryczek oraz świeżej cebuli. Zwykle dodawany jest do wszelkiego rodzaju mięs oraz chlebów.

Mieszkańcy Karaibów zajadają się słodkimi ziemniakami, ryżem, platanami czy zielonymi bananami. Można spotkać się tutaj także z ciekawym puree z mlekiem kokosowym, wykonane z mieszanki warzyw korzennych. Mimo to wielu turystów mieszkających na Karaibach i tak zajada się frytkami w restauracji….

            Dużą popularnością cieszy się w tym kraju tzw. Abricot – jest to regionalny owoc, w nazwie i w smaku podobny do moreli, rozmiarów melona. Jest on jednak bardzo twardy. Ciekawym przysmakiem są także placki z kassawy, zwane manioku, z wyglądu przypominające polskie naleśniki, ale są od nich o dużo bardziej twardsze, o lekko słodkawym, interesującym smaku. Serwowane są zarówno na słodko, jak i na słono. Co do słodkości, to desery na Karaibach są dużych rozmiarów i co ciekawe, niemal zawsze przyprawiane są rumem. Na każdym kroku można też spotkać świeże lokalne owoce i warzywa.